Een paar jaar geleden was ik helemaal fan van een Brits zeepmerk, wat één van de eerste merken was die ‘naakte’ producten verkocht. Ik vond het geweldig: wát een uitvinding, en wat vooruitstrevend! Bijna alle producten zijn ‘naakt’: de bodylotion, deodorant, shampoo en conditioner. Dit is de eerste keer dat ik met een natuurlijk merk in aanmerking kwam en vanaf dat moment wilde ik niets anders meer. Een aantal jaren en vele shampoo bars later en nu weet ik inmiddels welke bars het beste bij mijn haar passen, heb ik een favoriete zeep bar en naakte bodylotion gebruik ik ook nog steeds. Ik vind het zo’n creatieve oplossing voor duurzaamheid en het is ook nog eens goed voor je haar! Maar waarom is het zo goed om een shampoo bar te gebruiken in plaats van een reguliere shampoo? Dat zal ik je uitleggen. Een shampoo bar heeft namelijk:
- Geen plastic
- Natuurlijke ingrediënten
- Minder CO2-uitstoot
- Beter voor je haar
- Ideaal om mee te reizen
- Vegan
- Natuurlijke geuren
- Gemaakt in Nederland
Wat is een shampoo bar?
Een shampoo bar is een shampoo in de vorm van een losse zeep. De meeste shampoos hebben een plastic verpakking om zich heen, aangezien het vloeibaar is. Maar een geheel nieuwe (en super creatieve!) ontwikkeling is op gang, namelijk: verpakkingsvrije shampoo, ook wel ‘naakte shampoo’ genoemd!
Hoe gebruik je een shampoo bar?
Als het neerkomt op shampoo bar ervaringen weten veel mensen nog niet hoe je het gebruikt. Dit is heel simpel: net als een losse zeep, maar dan in je haar! Vergeleken met een ‘normale’ shampoo, waar schuimmiddelen in zitten, schuimt een shampoo bar niet. Dit komt omdat dit een chemisch ingrediënt is wat in reguliere shampoos wordt verwerkt. Unwaste gebruikt ingrediënten van natuurlijke oorsprong, deze kun je hier allemaal terug vinden.
Het is zeker even wennen, geloof me! Zoek maar eens naar reviews over shampoo bars en je leest veel reviews van mensen voor wie het nog heel nieuw is. Maar shampoo bars zijn ook een nieuwe ervaring op zich en heel anders in gebruik dan een fles shampoo. Maar je haar wordt er net zo goed schoon van, en je hoofdhuid zal je na verloop van tijd bedanken. Waarom? Daar lees je straks meer over!
Hoe bewaar je een shampoo bar?
Wil je je shampoo bar goed bewaren? Zorg dan dat hij kan uitlekken, dit zorgt ervoor dat de kwaliteit het beste blijft. De bar kan op deze manier mooi drogen. En het staat nog leuk ook! Tip! Wij hebben sinds kort een gaaf zeepbakje gemaakt van afval uit de corona vaccinatiestraat.
Unwaste zeephouder gemaakt van 100% recycled
kunststof uit de corona vaccinatie-straat.
Waarom een shampoo bar?
Waarom is het zo goed om een shampoo bar te gebruiken in plaats van een reguliere shampoo? Lees hieronder 8 belangrijke redenen waarom!
1. Geen plastic in shampoo bars
Verpakkingen zijn de grootste boosdoeners. Uit een wereldwijde opruimactie van Greenpeace blijkt dat Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé en Danone het meeste bijdragen aan de plasticproductie en dus de plasticvervuiling. (2019, 11 oktober)
Veel mensen realiseren zich niet dat bijna iedere shampoo fles van plastic is gemaakt. Dit proces van plastic productie zal zich de hele tijd herhalen als iedereen de plastic flessen blijft kopen. Er wordt meer en meer van gemaakt en dus steeds meer plastic verschijnt op onze wereld. Gelukkig zijn er al een paar merken die gerecycled plastic gebruiken, maar een naakte shampoo bar is natuurlijk de beste optie.
Én nog iets: reguliere shampoo bestaat voor ongeveer 80% uit water, waardoor het vloeibaar is en veel korter meegaat. Ook wordt het, zoals eerder benoemd, verpakt in een plastic fles, en shampoo bars hoeven dat niet. Shampoo bars gaan zo’n 3 keer langer mee, en soms nog wel langer. Dit is zo’n 40 wasbeurten per shampoo bar!
2. Natuurlijke ingrediënten
De Unwaste shampoo bar bevat 99,9% ingrediënten van natuurlijke oorsprong. De beste ingrediënten zijn degene die worden geproduceerd door permacultuur. Dit is een manier van verbouwen waardoor de grond niet uitgeput wordt, maar telkens weer opnieuw produceert. Permacultuur is een samengesteld begrip van de Engelse woorden Permanent en Agriculture. Bij het produceren van een product gaat het erom dat er rekening wordt gehouden met het land en de mens. Het land, dat voor toekomstige generaties ook nog bruikbaar zal zijn, en de mens, die op een eerlijke manier wordt behandeld bij het produceren van het product.
Een natuurlijke shampoo bar is beter voor je haar, ruikt lekkerder, is beter voor onze natuur en uiteindelijk voor de toekomst, en de toekomst van onze kinderen / kleinkinderen! Goed voor de natuur, goed voor je huid, en goed voor de toekomst.
3. Minder CO2-uitstoot
Dit is een hele goede en veel mensen weten dit (nog) niet: plastic verbranden zorgt voor een enorme CO2-uitstoot. Tegen 2050 zal de productie van plastic verantwoordelijk zijn voor 15 tot 20 procent van de CO2-uitstoot, blijkt uit cijfers van EIT Climate-KIC, een Europees uitvoeringsorgaan dat start-ups ondersteunt (Mascini, L. 2020, 20 juli).
Als we daar niets aan doen, blijven we de petrochemische industrie, die de grondstoffen voor verschillende soorten plastics produceert, stimuleren om door te gaan met het gebruik van fossiele brandstoffen.
4. Beter voor je haar
Ingrediënten van natuurlijke oorsprong zijn veel beter voor je haar. Kijk eens achterop een shampoo fles, en vraag iemand die verstand heeft van scheikunde wat hier allemaal in gaat. Ik weet bijna wel zeker dat hij/zij veel van deze ingrediënten niet eens zal herkennen. Dat is het grote nadeel van veel van de reguliere shampoos. Deze bevatten namelijk schadelijke en chemische ingrediënten voor je haar en hoofdhuid, zoals sulfaat, parabenen en parfum. Die drogen het haar uit, of zorgen ervoor dat je haar telkens meer nodig heeft. De natuurlijke oliën worden van je haar en hoofdhuid verwijderd, waardoor je hoofdhuid steeds sneller de behoefte voelt om deze opnieuw aan te maken. Het proces herhaalt zich dus keer op keer.
5. Ideaal om mee te reizen – compact en biologisch afbreekbaar
Vanlifers / kampeerders onder ons: shampoo, conditioner en zeep barren zijn ideaal om mee te reizen! Ze zijn compact, makkelijk weg te leggen, en nemen dus niet veel ruimte in. Ook zijn de barren biologisch afbreekbaar (ik doe even een dansje in mijn bus!). Hoe geweldig is dit?! Ik vind dit persoonlijk zo’n goede uitvinding en kan mijn blijdschap niet op.
Stel je voor: op een mooie zomerdag vertrek je met je busje naar Noorwegen. Onderweg stop je even op een mooie plek, waar je de volgende ochtend je buitendouche aanzet. De buitendouche heb je onlangs nog zelf geïnstalleerd, achter je busje, zodat je buiten kunt douchen. Het water komt uit een watertank, die lekker is opgewarmd door de zon. Je zet de douche aan, de stralen komen naar beneden en je pakt je zeep en shampoo barren erbij. Hmmm, de natuurlijke geuren van lavendel komen bij je neus binnen, en je wast je haar en je lichaam. De geuren ruiken natuurlijk waardoor je je nóg meer in contact voelt met de natuur om je heen. Wat een heerlijke ochtend.
6. Een unwaste shampoo bar is vegan
Er worden in onze shampoo-bars alleen natuurlijke producten gebruikt, geen dierlijke producten, dus het is ook helemaal vegan! Dierlijke producten zoals eieren en honing zijn in shampoo verwerkt, om het haar te laten glanzen. Ook gelatine, bijenwas, wolvet (lanoline), karmijn, melk, hyaluronzuur, keratine, collageen, stearinezuur, placenta en zijde worden in shampoos verwerkt. Allemaal dierlijke producten waarbij onnodig leed is gemaakt. En dat hoeft niet! Een vegan shampoo bar is dier- en dierproefvrij.
7. Natuurlijke shampoo bar
Ik ben zelf een groot fan van natuurlijke geuren in een product, die je echt doen denken aan hoe het echt in de natuur ruikt. Heerlijk als je een boswandeling maakt, om de natuurlijke geuren van het bos op te snuiven. Lavendelstruiken, fijnbos, bieslook, citroenmelisse… dit zijn enkele van de lekker geurende kruiden die in Nederland in het wild groeien. In shampoo bars gebruiken ze enkel natuurlijke geuren, met als basis: shea boter, olijfolie, amandelolie, eucalyptus-olie of citroen-olie. Krijg jij je al zin om te douchen?
8. Lokaal – gemaakt in Nederland
Veel mensen bestellen veel producten van over de hele wereld, maar dit moet ook allemaal geleverd worden via vliegtuigen, schepen en vrachtwagens. Dit zorgt voor een enorme uitstoot aan CO2. Bij verbranding van benzine, diesel of lpg (koolwaterstoffen) in de motor van je auto komt altijd CO2 vrij. Fun fact: Planten kunnen door fotosynthese de in de lucht aanwezige CO2 omzetten in koolhydraten, waarbij zuurstof vrijkomt (ANWB. 2020, 17 maart). Daarom zijn planten zo belangrijk voor onze aarde. We hebben ze nodig om onze aarde te voeden en te beschermen. Zolang we het allemaal lokaal houden.
Ik weet zeker dat er nóg meer redenen zijn om uiteindelijk die shampoo fles te laten staan en te kiezen voor een duurzamer alternatief. Het wordt steeds populairder en wij hopen met heel ons hart dat er in de toekomst steeds minder shampoo flessen verkrijgbaar zijn en de naakte varianten steeds populairder worden. Zo maken we met een kleine verandering de aarde weer een stukje mooier.
Shampoo bar kopen?
Wil jij na het lezen van deze tips gelijk een duurzame stap zetten in persoonlijke verzorging? Kijk dan hier voor onze shampoo bars. Ben je ook benieuwd naar de rest van onze producten, check dan eens onze natuurlijke hand & body bars, vloeibare zepen. Creëer een duurzaam leven met Unwaste! Want “Orange is the new Black,” zeggen ze 😉
Mijn naam is Celina en één van mijn passies is duurzaamheid. Voor Unwaste hou ik mij bezig met de content creatie van de social media-pagina’s. Ook deel ik op regelmatige basis mijn ideeën over duurzaamheid in verschillende blogs op de website. Ik hoop jullie hiermee te inspireren en hopelijk bewuster te maken over een duurzame(re) levensstijl!
Bronvermelding:
ANWB. (2020, 17 maart). Alles over uitstoot – ANWB. Geraadpleegd op 10 november 2021, van https://www.anwb.nl/auto/nieuws-en-tips/alles-overuitstoot#:%7E:text=Planten%20kunnen%20door%20fotosynthese%20de,planten%20en%20bomen%20kunnen%20omzetten.
Mascini, L. (2020, 20 juli). Steeds meer CO2-uitstoot door groeiend gebruik van plastic. Innovation Origins. Geraadpleegd op 10 november 2021, van https://innovationorigins.com/nl/steeds-meer-co2-uitstoot-door-groeiend-gebruik-van-plastic/#:%7E:text=Tegen%202050%20zal%20de%20productie,uitvoeringsorgaan%20dat%20start%2Dups%20ondersteunt.
Wat gebeurt er met al het plastic dat we blijven produceren? (2019, 11 oktober). OneWorld. Geraadpleegd op 10 november 2021, van https://www.oneworld.nl/lezen/klimaat/plastic-in-cijfers/