Wil jij duurzaam leven? Hier zijn 8 effectieve tips • unwaste. %
natuur-handen-grond
Duurzaam leven? Hier zijn 8 effectieve tips!

In deze blog lees je alle duurzaam leven tips die je effectief kunt inzetten voor een duurzaam leven!

Wat is duurzaam leven? Wat is de betekenis?

 

Duurzaam leven betekent aanvankelijk goed zorgen voor je omgeving en de natuur. Maar het betekent ook dat je slimmer omgaat met grondstoffen, zodat ze bruikbaar blijven voor de toekomst. Duurzaam leven betekent dat je je meer bewust wordt van je dagelijkse rituelen en hoe je deze meer duurzaam kunt maken. Dit proces gebeurt geleidelijk en hierbij zou men ook niet te streng moeten zijn voor zichzelf. Het is een proces van bewustwording, die zich aanvult door informatie; het lezen van boeken, het luisteren naar de radio of podcasts, het bekijken van televisieprogramma’s, documentaires en het lezen van de krant of duurzame magazines.

Hoe kun je duurzaam leven?

Deze verandering in bewustzijn begint bij jezelf. Het is goed om te weten wat we met zijn allen kunnen doen om de wereld een beetje mooier te maken. Hoe kun je duurzaam leven? Hier hebben wij 8 tips voor opgesteld, om je een beetje meer op weg te helpen. Deze 8 tips komen uit de indrukwekkende film van David Attenborough, “A life on our planet” (Earth. Org, 2021, 30 juli).

Deze documentaire heeft veel mensen geraakt, zo ook het Unwaste-team, en ik ben daarna op zoek gegaan naar een samenvatting van de tips die de gerespecteerde documentairemaker geeft om onze planeet mooier en meer gangbaar te maken voor alle wezens. Dit geld voor dieren én voor mensen. Bij deze, 8 tips voor een duurzamer leven;

Alle duurzaam leven tips in een rijtje:

 • Ban je plastic producten
 • Probeer minder vlees te eten
 • Neem vaker de trein of de bus
 • Koop minder en koop duurzaam
 • Hou het lokaal
 • Hou je gezin klein
 • Leen kleding of doe een kledingruil
 • Doe vaker iets zonder scherm

Vervang je plastic producten met herbruikbare producten!

Dit is de belangrijkste tip die ik kan geven voor een duurzaam leven. We produceren eigenlijk allemaal teveel afval, en kopen ook te veel plastic die vervolgens allemaal weer wordt weggegooid. De meeste mensen scheiden het wel, en veel ervan wordt hergebruikt, maar veel ook nog niet. Plastic is een chemisch materiaal en ontzettend slecht voor onze natuur.

Het belandt in de grachten, in rivieren en stroomt vervolgens in onze oceaan. Maar, goed nieuws! Van tassen en schoenen tot telefoonhoesjes en chocolade, er is tegenwoordig van alles en nog wat duurzaam te verkrijgen. Op www.hetkanwel.nl worden veel duurzame tips gegeven op dit gebied, goed om dit even te bekijken!

Ga jij samen met ons op plastic dieet?

Probeer minder vlees te eten voor een duurzaam leven

Wat kun je zelf doen voor het klimaat? Het antwoord is simpel: minder CO2 uitstoten! Er komt namelijk steeds meer CO2 in de lucht en dat veroorzaakt klimaatverandering. Eén dag zonder rundvlees bespaart evenveel water als een maand lang niet douchen. Voor 1 kilo rundvlees is wel 5 kilo voer nodig (Vriesinga, Y. 2017, 19 april). Als we die grond zouden gebruiken voor het verbouwen van eten voor mensen, dan zou dat een heel stuk bijdragen aan het verminderen van hongersnood.

Veeteelt is helaas de grootste vervuiler van de wereld, het veroorzaakt namelijk 40% van de klimaatbelasting door voedsel van de gemiddelde Nederlander door onder andere alle broeikasgassen. Veehouders zijn verantwoordelijk voor 80% van de ontbossing in het Amazonegebied en het kappen van regenwouden/bossen voor vee gebeurt over de hele wereld (More Meat Threatens the Planet. 2015, 15 september). Zo kun je wel nagaan hoeveel bos er van ons wordt afgenomen. Het mestoverschot van het vee komt in het water terecht, wat uiteindelijk leidt tot planten en dieren die eronder lijden.

Het veranderen van het bewustzijn van de mens op dit gebied vinden wij erg belangrijk. Het is goed om te weten wat de feiten zijn; we veranderen tegenwoordig het wilde met het tamme. Maar als er nu verandering in wordt gebracht, kunnen we het nog goedmaken. Als we leren om mét de natuur te leven in plaats van er tegen, zijn we al heel goed op weg!

Neem vaker de trein of de bus

Twee weken op vakantie naar Bali geeft voor vier personen een uitstoot van ruim 16.000 kg CO2. Kiezen zij voor twee weken vakantie op de Canarische eilanden dan stoten ze 4.600 kg CO2 uit. Ze zouden nog meer klimaatimpact veroorzaken met een kampeervakantie met de auto in Frankrijk, dat is namelijk 750 kg CO2.’ Voor een duurzaam leven is het dus goed om vaker de trein of de bus te nemen om naar je vakantiebestemming te gaan. Hiermee bespaar je een enorm gehalte aan CO2-uitstoot! (Milieu Centraal. 2021, 8 november)

Koop minder en koop duurzame of tweedehands producten

“Waste isn’t waste until we waste it.” Het is zeker goed om niet teveel producten te kopen waar je niks aan hebt en die niet op een duurzame manier zijn geproduceerd. Het is slecht voor de natuur, het wordt waarschijnlijk toch weer weggegooid en het is zo zonde als je ook dingen kunt kopen van duurzaam materiaal, of zelfs tweedehands (kleding!).

Hoe fijn is het om een product te hebben met een verhaal erachter, en dat je bijvoorbeeld weet dat het niet in de handen van slavernij is geweest (Tony Chocolonely)? Of zoals bij massaproductie, wat na een paar weken weer wordt vervangen met andere spullen en de rest allemaal wordt weggegooid? Zelf heb ik weinig spullen nodig en het geeft mij altijd een goed gevoel dat ik er in ieder geval over nadenk waar het vandaan komt en wie het heeft gemaakt.

Tip: je kunt tegenwoordig zelfs online bekijken of een kledingmerk duurzaam is met een nieuwe plugin genaamd ‘Goodbase’. Deze door Project CeCe ontworpen plugin verteld je dus waar je kleding vandaan komt en hoe duurzaam het is. Super handig!

Hou het lokaal

Een groot deel van de impact van onze producten en ons voedsel komt door het vervoer. We halen ten eerste bananen uit Zuid-Amerika, vervolgens kleding uit India en tot slot elektrische apparaten uit China en dit vinden we de normaalste zaak van de wereld. Hou het bij lokale producten die in de buurt zijn geproduceerd en verminder je CO2-voetprint. 

Hou je gezin klein

Dit klinkt als een bijzondere tip voor een duurzaam leven, maar het is echt waar! Vroeger waren families groot, soms wel met 8 tot 10 kinderen die allemaal gevoed moesten worden. Tegenwoordig is dat gelukkig veel minder.

Een kind minder krijgen levert volgens een Canadees onderzoek een reductie van 58,6 ton CO2-uitstoot per persoon per jaar op (Quest, 2020, 29 september). Maar is het echt nodig om minder kinderen te krijgen? Er zijn toch ook andere manieren om je ecologische voetafdruk te verminderen? Geen vlees en/of zuivel eten is bijvoorbeeld een optie. Je kunt ook geen auto nemen, of nooit op vliegvakantie gaan. En hoewel dat allemaal klimaatbewuste keuzes zijn, vallen ze volgens het onderzoek in het niet bij het niet krijgen van een kind.

In Japan heeft het een groot verschil gemaakt, dit kun je terug zien in de nieuwste documentaire van Sir David Attenborough, die ik eerder al benoemde: “A life on our planet”.

Leen kleding of doe een kledingruil met vrienden

Kleding lenen is tegenwoordig steeds populairder, vooral in de grotere steden vind je al veel meer kleding bibliotheken en ik vind dit persoonlijk super handig. Wat ook super leuk is om te doen is een kledingruil met vrienden. Bijvoorbeeld: neem je oude, bijna niet gedragen kleding mee naar je vrienden, neem een fles wijn mee en zie: aan het einde van de avond heb je een geheel nieuwe garderobe!

Hierbij een lijstje van 7 leuke kleding bibliotheken in Nederland, wie weet zit er eentje bij je in de buurt!

 • The Swapshop – Rotterdam en Amsterdam
 • LENA the fashion library – Amsterdam
 • Masterpiece – Den Haag en online
 • My Dressoir – Amsterdam
 • Outfit Library Less – Arnhem
 • Bij Priester – Den Haag
 • Palanta – Den Haag

Vaker iets doen zonder scherm

Je zult immers vast denken: hoe zou het doen zonder scherm de duurzaamheid nou verbeteren?! Nou, dat zal ik je uitleggen.

Wereldwijd worden er zo’n 250 biljoen mailtjes verstuurd, dat is 1000 miljoen ton CO2, wat dus bijna net zoveel schijnt te zijn als wat het hele land Japan jaarlijks uitstoot (Bijlo, E. 2020, 16 juni).

De voetafdruk van mailen komt echter van de apparaten waarop de mail wordt verstuurd en gelezen, de netwerken die de gegevens verzenden en de datacentra. Uit onderzoek van de Global e-Sustainability Initiative (GeSI) blijkt dat internetdiensten samen voor 2% van de totale uitstoot koolstofdioxide zorgen. Dit is niet alleen mailen maar ook surfen op het net of het streamen van Netflix bijvoorbeeld.

Vaak zijn mensen bang dat ze hun hele leven volledig om moeten gooien om duurzamer te leven, maar het begint vaak met kleine stapjes en langzaamaan meer bewustwording van je eigen duurzame lifestyle en daarin niet te streng voor jezelf zijn. Wij zijn ervan overtuigd dat we over 10 jaar, op een minuscuul groepje na, allemaal flexitariërs zijn en dat de groep vegetariërs en veganisten veel groter is geworden. Weten wat de impact is van het langzaamaan proberen om duurzamer te leven, is al goed genoeg.

Wil jij na het lezen van deze tips gelijk een duurzame stap zetten in persoonlijke verzorging? Check dan eens onze hand & body bars, vloeibare zepen en hygiënische handspray. Creëer een duurzaam leven!

Mijn naam is Celina en één van mijn passies is duurzaamheid. Voor Unwaste hou ik mij bezig met de content creatie van de social media-pagina’s. Ook deel ik op regelmatige basis mijn ideeën over duurzaamheid in verschillende blogs op de website. Ik hoop jullie hiermee te inspireren en hopelijk bewuster te maken over een duurzame(re) levensstijl!

 

Bronvermelding:

Earth.Org. (2021, 30 juli). Key Takeaways From David Attenborough’s New Film, ‘A Life on Our Planet’ Earth.Org – Past | Present | Future. Geraadpleegd op 8 november 2021, van https://earth.org/david-attenborough-new-film-a-life-on-our-planet/

Vriesinga, Y. (2017, 19 april). NRC checkt: ‘Een dag zonder rundvlees bespaart evenveel water als een maand niet douchen’. NRC. Geraadpleegd op 8 november 2021, van https://www.nrc.nl/nieuws/2017/04/19/een-dag-zonder-rundvlees-bespaart-zo-veel-water-als-een-maand-niet-douchen-8324319-a1555184

More Meat Threatens the Planet. (2015, 15 september). Greenpeace USA. Geraadpleegd op 8 november 2021, van https://www.greenpeace.org/usa/sustainable-agriculture/issues/meat/

Milieu Centraal. (2021, 8 november). Vliegen of ander vakantievervoer? Geraadpleegd op 8 november 2021, van https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/duurzaam-op-vakantie/vliegen-of-ander-vakantievervoer/

Is het beter voor het klimaat als mensen minder kinderen krijgen? (2020, 29 september). Quest. Geraadpleegd op 8 november 2021, van https://www.quest.nl/natuur/milieu/a31034186/geen-kinderen-milieu-klimaatverandering/

Bijlo, E. (2020, 16 juni). Geen kattenfilmpjes en minder streamen: zo internet je verantwoord. Trouw. Geraadpleegd op 8 november 2021, van https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/geen-kattenfilmpjes-en-minder-streamen-zo-internet-je-verantwoord~b9ce5327/