Bij Unwaste verpakken wij onze zeep en shampoo bars in papier of karton. Waarom doen wij dit? Het is tegenwoordig not-done geworden om plastic verpakkingen te gebruiken; het is een toenemend probleem aangezien steeds meer plastic in onze prachtige oceanen terecht komt. En dat willen we met alle liefde voorkomen, vandaar onze geliefde shampoo- en zeep barren. Karton en papier kan worden gerecycled en dus hergebruikt, wat voordeliger is, en het is niet schadelijk voor onze oceaan. Ook hebben papier en karton een basis van houtvezels die composteerbaar en afbreekbaar zijn in de natuur én die continu aangevuld worden door de groei van nieuwe bomen. En hoe zit het met plastic? Wat is nou de waarheid over plastic en wat zijn fabels? In deze blog lees je meer over plastic en welke keuzes we hebben gemaakt wat betreft het materiaal waar we onze zeep mee verpakken.Â
De vloeibare zeep zit wél in een plastic verpakking. In onze zoektocht naar de perfecte plastic verpakking voor onze vloeibare zepen hebben wij vier materialen onder de loep genomen, namelijk gerecycled plastic, biobased plastic, biologisch afbreekbaar plastic en glas. We gaan bij ieder materiaal na hoe duurzaam het eigenlijk is.
- Gerecycled plastic (gerecycled PET)
- Biobased plastic
- Biologisch afbreekbaar plastic
- Glas
Feiten en fabels over plastic verpakkingen
Flessen, rietjes, boodschappentassen, bekers en voedselverpakkingen: dit zijn de meest voorkomende voorbeelden van plastic voor eenmalig gebruik (2021, 30 april). Plastic is duurzaam, veelzijdig en goedkoop, maar helaas degradeert het langzaam. Je kent allemaal de plastic tassen en zakken wel, die nog steeds op veel plekken worden verkocht. Deze plastic tassen worden opgegeten door vee en dieren in het wild en zijn één van de meest voorkomende soorten zwerfvuil op zee.
De waarheid is dat de oceanen tegen 2050 meer plastic dan vis zullen bevatten (2021, 30 april). We kunnen niet gewoon leven zonder verandering teweeg te brengen. De productie van plastic is immens, mocht je hier meer cijfers van willen zien, raadpleeg dan www.surfertoday.com.
Veel mensen denken dat plastic het grootste probleem is in de oceaan. Hoewel er heel veel aan gedaan wordt om de plastic soep te verwijderen uit de oceaan, is het grootste probleem niet het plastic, maar het vissen op grote schaal, ook wel trawling genoemd. Mocht je hier meer informatie over willen, kijk dan de nieuwe documentaire “Seaspiracy”, die op Netflix te vinden is.
Plastic verpakkingen zijn helaas dus nog een groot probleem, maar er komen gelukkig steeds meer duurzame alternatieven, waar wij als Unwaste zijnde maar al te graag aan meedoen!
Wat is biobased plastic?
In dit soort plastic is aardolie vervangen door een plantaardige grondstof, bijvoorbeeld suikerriet. De huidige biobased plastic vervuilt de plastic recycle stroom, maar er zijn biobased plastic verpakkingen met dezelfde chemische eigenschappen als dat van aardolie plastic, waardoor de afvalstroom niet wordt vervuild. Tijdens het productieproces van plastic gemaakt uit aardolie komt er een grote hoeveelheid CO2 uitstoot vrij. In het geval van biobased plastic is het mogelijk om klimaatneutrale of zelfs klimaatpositieve producten te produceren. In dit geval heb je wel te maken met het produceren van nieuwe materiaal. Daarnaast biedt biobased plastic geen oplossing voor de plasticsoep. In de toekomst zou het ons ideaal lijken om onze verpakking te maken van van gerecycled biobased plastic.
Waarom gebruiken we geen biologisch afbreekbaar plastic?
Biologisch afbreekbaar plastic houdt helaas niet in dat dit plastic vanzelf verdwijnt wanneer je deze in de natuur gooit. Biologisch afbreekbaar plastic moet worden gescheiden bij het GFT-afval en lost op onder de omstandigheden van een industriële composteerder. In essentie is dit een ideale oplossing, maar helaas duurt het verwerkingsproces dit plastic langer dan het meeste GFT. Hier zijn de composteerders niet blij mee, want hierdoor wordt het plastic nu nog uit het GFT-afval gehaald. Wanneer hier ontwikkelingen in zijn zullen wij onze huidige verpakking weer onder de loep nemen.
Waarom gebruiken we geen glas?
Hoewel glas van een natuurlijk product is gemaakt, namelijk zand, is het misschien logisch om te denken dat glas een duurzaam alternatief is voor een plastic wegwerp verpakking. Helaas is dat niet zo. Het productieproces van glas, gerecycled of niet, is namelijk vele malen vervuilender dan dat van plastic. Dit heeft onder andere te maken met het dikte van het materiaal. Daarnaast is er op dit moment een tekort aan zand voor het produceren van glas. Voor hervulbare producten zou dit eventueel een uitkomst kunnen zijn, omdat de kwaliteit en kwalitatieve uitstraling van glas langer behouden blijft dan dat van plastic. Glas is namelijk wel oneindig te recyclen zonder dat het zijn kwaliteit verliest.
We hebben een keer de vraag gekregen waarom we geen gebruik maken van aluminium verpakkingen. Los van het feit dat hier nauwelijks leveranciers in te vinden zijn en het materiaal niet ideaal is voor de toepassing van handzeep, is ook aluminium geen duurzamer alternatief dan plastic. Aluminium is goed te recyclen, maar de CO² uitstoot van dit materiaal is veel meer dan dat van plastic. Hier hebben we een vergelijking bij gemaakt:
Voor een aluminium blik (ongeveer 10 gram) is de carbon footprint 8,96 kg CO2 per kg (Davies. 2010). Gerecycled aluminium kost 20 keer minder energie. Dan kom je uit op ongeveer 0.45 kg. Voor gerecycled PET met een plastic pet fles (ongeveer 25 gram) kom je uit op 0,01125 kg CO2 uitstoot per fles. Dit kan verklaard worden doordat het smeltpunt van plastic veel lager ligt dan die van metalen.
Kortom: Unwaste wil graag de kringloopeconomie stimuleren, dus hebben we ervoor gekozen om gerecycled PET te gebruiken als plastic verpakking. Gerecycled PET is het meest duurzame materiaal dat we hebben kunnen vinden, door de lage CO2-uitstoot en de eindeloze mogelijkheid om het materiaal te recyclen.
Wat kunnen we zelf doen tegen plastic vervuiling?
Er is een hoop dat we zelf kunnen doen tegen de plastic vervuiling, en dat is simpelweg: niet accepteren. In bijna elke winkel, supermarkt of restaurant krijg je plastic toegeschoven, en dat hoeft niet meer zo te zijn. Kies daardoor voor plastic alternatieven, en zeg hier nee tegen. Geen eenmalig gebruik meer! Wat je óók kunt doen, is:
- Gebruik herbruikbare of afbreekbare boodschappentassen gemaakt van zetmeel, maïs of aardappelen;
- Koop onverpakt voedsel;
- Gebruik rietjes van papier, staal of bamboe;
- Zoek naar alternatieve verpakkingen zoals papier;
- Investeer in herbruikbare containers en koffiemokken.
Je wordt alvast bedankt door mij en het gehele Unwaste-team. 😉
Wil jij na het lezen van deze tips gelijk een duurzame stap zetten in persoonlijke verzorging? Check dan eens onze hand & body bars, vloeibare zepen en hygiënische handspray. Creëer een duurzaam leven!
Ook zijn we onlangs (16 november 2021) een crowdfunding gestart, waarmee we geld inzamelen om een nieuwe shampoo bar koffie-olie te realiseren. Natuurlijke ingrediënten, vegan, microplastics-vrij en geproduceerd in NL. Help je mee? Kijk op deze website voor meer informatie over hoe je ons kunt steunen!
Mijn naam is Celina en één van mijn passies is duurzaamheid. Voor Unwaste hou ik mij bezig met de content creatie van de social media-pagina’s. Ook deel ik op regelmatige basis mijn ideeën over duurzaamheid in verschillende blogs op de website. Ik hoop jullie hiermee te inspireren en hopelijk bewuster te maken over een duurzame(re) levensstijl!
Bronnenlijst
Davies. (2010). Cutting the Carbon Footprint of Malting by 75%–Achievable or Just Hot Air? Technical Quarterly. Published. https://doi.org/10.1094/tq-47-4-0902-01
Editor At Surfertoday.com. (2021, 30 april). The truth about plastic pollution. Surfertoday. Geraadpleegd op 11 november 2021, van https://www.surfertoday.com/environment/the-truth-about-plastic-pollution